Zuivelhoeve Tubbergen

Brie de Meaux met noten en karamel

Benodigdheden:

1 Brie de Meaux
           
Ingrediënten Karamelsaus
130 gram boter
320 gram suiker
200 ml. room

Ingrediënten notentopping
300 gram gemengde pecan, pistache en hazelnoten
180 gram suiker

Rooster de noten 15 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden op een bakblik met bakpapier tot ze enigszins geroosterd zijn en zet ze apart. Doe de suiker in een grote pan met stevige bodem. De suikerlaag mag niet hoger zijn dan 3 mm. Verwarm de suiker op laag vuur tot deze goudbruin is. NIET ROEREN! Het is geen probleem als niet alle suiker oplost.

Voeg voorzichtig de noten toe aan de pan en roer ze voorzichtig met een houten lepel door de karamel. Als de noten grotendeels onder de karamel zitten, giet ze dan op een bord bedekt met bakpapier en laat de karamel hard worden. Als de karamel hard is hak je deze in stukken waarbij je de noten zo'n beetje halveert.

Voor de karamelsaus doe je de suiker en de boter in een pan met dikke bodem. Blijf roeren met een houten lepel tot het mengsel een mooie toffee kleur heeft. De boter en suiker lijken in dit stadium niet samengevoegd, dit hoort er bij. Blijf gewoon roeren. Als de toffeekleur is bereikt voeg je voorzichtig de room toe en roer deze zeer snel door het mengsel. Haal het mengsel daarna gelijk van het vuur af en laat het enigszins afkoelen.

Plaats de brie op een serveerschaal. Giet de enigszins afgekoelde karamelsaus over de bovenkant van de brie en verspreid met de gladde kant van een lepel deze egaal over de gehele bovenkant. Laat het enigszins over de rand lekken voor een mooi druipeffect.  


(http://www.deliciousdishes.eu/)filiaal